Pages

Donmuş Makarna Sosu - Domatesli

Çalışan biri olarak her akşam yemek yapmanın çok zor olduğunu biliyorum. Üstelik bir yandan sağıklı beslenmek istiyoruz, bir yandan katkı maddesi ve koruyucu içeren binlerce ürün, kolay kullanımıyla bizi cezbediyor. Ben buna şöyle bir çözüm buldum; hafta sonları ya da diğer boş vakitlerimde gelecek hafta kullanacağım yemeklerin ana malzemelerini hazırlayabildiğim kadar hazırlıyorum. Böylece işten eve yorgun argın geldiğimde çok daha uzun sürede pişebilecek bazı yemekleri sadece 15 dakikada hazırlayabiliyorum.

İşte favori yemeğim: dondurulmuş domates sosu! Evet, akşamları yapacak bir şey bulamıyorsam, makarnamı haşlayıp dondurulmuş soslarımdan birkaç küp çözdürüyorum, makarna pişene kadar onu da bir tavada ısıtıyorum. Ortaya hem lezzetli hem de çok sağlıklı bir öğün çıkıyor.

İçindekiler:
  • 6-7 domates
  • Tuz, karabiber
  • Zeytinyağı
  • 1 hurma (tatlılık vermesi için)
  • İsteğe bağlı olarak sarımsak, soğan, biber, patlıcan, bal kabağı...
Yapımı:
  • Fırını 180 derecede ısıtın.
  • Tüm malzemeleri büyük parçalar halinde doğrayarak fırın tepsisine dizin.
  • Tüm malzemeyi kaplayacak şekilde zeytinyağı ekleyin. Genel olarak malzemelerin üzerine püskürtmeniz bile yeterli.
  • Tuz ve karabiber serpin.
  • Sebzeleri fırında 45 dakika, hafif kararana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp bir süre soğumasını bekleyin.
  • Daha sonra bir kaba alıp blender ile karıştırın.
  • Karışımı biraz kıvamlandırmak için su ya da et suyu ekleyin.
  • Çekirdeğini çıkardığınız hurmayı, tuz ve karabiberi ekleyin.
Sosunuzu saklamak için iki seçeneğiniz var. Kısa zamanda tüketecekseniz bir kavanoza koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Beş güne kadar ilk günkü lezzetini koruyacaktır. İkinci seçenek ise buzluğa koymak. Bu sayede 6 aya kadar güvenle sosunuzu kullanabilirsiniz. Kek ya da buz kalıplarına koyduğunuz sosu bir gün kadar derin dondurucuda bekletin. Daha sonra isterseniz kalıptaki donmuş sosları bir poşete koyup ağzını bağlayarak yeniden derin dondurucuya koyabilirsiniz. Poşetinize etiket yapıştırmayı unutmayın. Böylece kullanırken daha önce yaptığınız soslara öncelik verebilirsiniz.
Bu arada marketlerden aldığımız domatesler genellikle tam olgun olmuyorlar. Dolaba koymadan tezgah üzerinde domateslerinizi bir hafta kadar bekletirseniz gerekli olgunluğa ulaşacaklardır.

Yaptığınız ilginç makarna soslarını hepimizle paylaşmayı ihmal etmeyin!

0 yorum: