Pages

Yiyecekleri Taze Tutmanın Yolları


Haftalık ya da aylık alışveriş yapanlar ya da balkon hasatlarını toplayanların bu yiyecekleri hem bir arada hem de ilk günkü gibi taze tutulması için çok çaba sarf ettiğini biliyorum. Bugün sizlere yiyeceklerinizi daha uzun süre taze tutmanız için bazı püf noktaları hazırladım.

Hangi yiyecekler buzdolabına konmamalı?
Önemli bir soru; çünkü hemen hepimiz marketten döner dönmez tüm meyve sebzeyi buzdolabına yığarız bozulmamaları için. Örneğin tropikal meyveleri buzdolabına koymanıza hiç gerek yoktur. Avokado, karpuz, mango, vs. Ancak daha ılıman mevsim meyvelerini mutlaka dolapta soğutmanız gerekir. Çilek, böğürtlen, yaban mersini, bu meyvelere örnek olabilir. Meyveleri olgunlaşmaları için oda sıcaklığına bırakmak da yapılacak en doğru hareket. Olgunlaşmamış meyveleri buzdolabına koymak, meyveleri taze tutar ama olgunlaşmalarını durdurur. Sebzelere gelince... Özellikle yapraklı sebzeleri buzdolabında tutmak sebzelerin çıtır çıtır ve taze kalmasını sağlar. Asla buzdolabına koymamanız gereken sebze ve meyveler ise şunlar: soğan, sarımsak, patates ve domates.

Bitkileri daha uzun süre saklamak için ne yapılmalı?
Bitkilerinize çiçeklerinize gösterdiğiniz özeni göstermeniz gerekir. Maydanoz, kişniş, biberiye gibi bitkileri küçük bir kavanoza yerleştirebilir, yapraklara değmeyecek şekilde kavanozu suyla doldurabilirsiniz. Ancak kavanozdaki suyu, aynı çiçeklerinizde olduğu gibi en fazla iki günde bir değiştirmeyi sakın unutmayın. Bitkileriniz lastik bantlarla paketlenmişse, bu bantları kesinlikle çıkarın, kavanozda özgürce beklesinler. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan kuru ve serin bir ortamda bekletebilirsiniz. Bununla uğraşmak istemezseniz bitkilerinizi buzdolabında da saklayabilirsiniz. Ancak kese kağıdına koymayı ihmal etmeyin. Böylece bitkileriniz daha uzun süre tazeliklerini koruyabilecekler. Fesleğeni ise sakın buzdolabına koymayın, fesleğenler oda sıcaklığında bekletilmeli.

Yeşil yapraklı sebzeler nasıl saklanmalı?
Yapraklı sebzelerin uzun ömürlü olabilmesi için kuru ve serin bir rafta buzdolabında saklanması gerekir. Kuru olmalarına özellikle özen gösterin, salata kurutucusu ya da kağıt havlu kullanabilirsiniz. Kuruttuğunuz yapraklı sebzeleri kağıt havluya sarın. İçine daha fazla kağıt havlı koyduğunuz kilitli buzdolabı poşetlerine sebzelerinizi bu şekilde yerleştirebilirsiniz. Poşeti kilitlemeden önce içindeki havayı elinizden geldiğince çıkarmaya dikkat edin. Bu şekilde, yeşil yapraklı sebzeleriniz bir hafta kadar dayanabilir. Poşetleri ara sıra kontrol edin, kağıt havlular nemlenmişse, çıkarıp yenilerini koyun. Sebze ve meyveleri buzdolabında ayrı çekmece ya da raflara koyduğunuzda emin olun. Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerinizi saklarken yaprakları sakın koparmayın, mümkünse kökleriyle birlikte saklayın ve kullanacağınız kadar yaprağı kopararak poşetin ağzını kapatıp saklayın.

Siz bu yöntemlerden hangilerini kullanıyorsunuz? Sebze-meyve saklarken nelere dikkat ediyorsunuz?

0 yorum: