Pages

Konservelerde BPA Tehlikesi


Konserve yiyeceklerde bol miktarda yapay tatlandırıcı, şeker ve tuz bulunuyor. Tabii ki bir gıdanın yıllarca bozulmadan saklanabilmesini bir şeylere borçlu olması gerekiyor. Ancak düşük sodyumlu ve daha sağlıklı gıdalar konserveleyen bir marka da olsa bu konservelerde hâlâ BPA tehlikesi var. Teneke konservelerde neler oluyor, birlikte bakalım;

BPA plastik maddelerde bulunan bir kimyasal, evet. Teneke kutuların içindeki plastik kaplamada da bulunabileceğini hiç düşünmemiştiniz değil mi? BPA'nın buradaki görevi paslanmayı engelleyerek konservenin raf ömrünü uzatmak. Konserve açtığınız zaman içindeki plastik kaplamaya dikkat edin, evet orada!

BPA 1960'larda geliştirilmiş, plastik yapımında kullanılan bir madde. İç salgı bezlerinin çalışmasını engelleyen bir madde olduğu 2011 yılında kanıtlandı. Küçük miktarlarda kullanıldığında sağlığı tehdit etmeyen bu masum kimyasal, uzun vadede beyinde, çocukların prostat bezinde ve davranışlarda bozukluklara yol açıyor. Hayvanlarda yapılan çalışmalar, bu maddenin kanser ve diğer ölümcül hastalıklara yol açtığı da artık aşikâr. Yapılan bir incelemede bir kişiye 5 gün boyunca sadece konserve yiyecekler verildi ve kişinin sisteminde on misli BPA bulundu. İşin daha da kötüsü eğer tüm öğününüz konserve yiyeceklerden oluşuyorsa, BPA değeri bin misline kadar çıkabiliyor!

Genellikle ortalama bir yetişkinin idrarındaki BPA seviyesi bir litre için 2 mikrogramdır. Ancak örneğin konserve fasulye yediğinizde bu seviye bir litre için 20 mikrograma kadar çıkar.

Her zamanki önerim işlenmemiş ya da az işlenmiş gıdlar tüketmek olacak. Konserve doğranmış domates kullanmak çok kolaydır ama domateslerinizi kendiniz doğrayarak ömrünüzü uzatabilirsiniz. Konserveleri hayatınızdan tamamen çıkarın diyemiyorum, çünkü büyük kolaylık sağlıyorlar ve acil durumlar için çok önemli birer yardımcı oluyorlar. Ancak tüketimi azaltmaya lütfen dikkat edin.

0 yorum: